Winkel & Ontmoeting ✓ Gratis verzending boven 50,- ✓ Bezorgmogelijkheid op ander adres ✓ Gratis afhalen in de winkel ✓ Gratis cadeaupapier diverse keuzes

Albert Schweitzer over Johann Sebastian Bach


Nederlands | 31-10-2008 | 170 pages

9789076564708

Paperback / softback


  Bekijk het inkijkexemplaar

€ 25,99

  Toevoegen aan winkelwagen
 Product store stocks

   Beschikbaar om te bestellen

   Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

   Gratis geleverd vanaf € 50,00
Tekst achterflap

Driehonderd jaar geleden, in 1708, voerde Bach in Mühlhausen zijn eerste cantate uit: 'Gott ist mein König'. In hetzelfde jaar componeerde hij de Actus tragicus BWV 106, volgens Schweitzer een van zijn mooiste cantates.

In het andere Mülhausen, het tegenwoordige Mulhouse, deed Albert Schweitzer in 1893 eindexamen gymnasium, waarna hij zijn orgellessen bij Charles Widor aanving. Schweitzer kreeg van Widor het verzoek Bachs orgelkoralen en de cultuur van het Duitse kerklied toe te lichten, omdat de Franse organisten zich daar totaal geen raad mee wisten.

Zo begon Nobelprijswinnaar Schweitzer aan een zoektocht naar de betekenis van de muziek van Bach, die uiteindelijk resulteerde in een uitgebreide studie over hoe Bach uit te voeren en te beluisteren: het monumentale boek J.S. Bach, verschenen in 1908, nu honderd jaar geleden. Het is verbazingwekkend te zien hoe modern Schweitzer in zijn tijd was. Het boek beleefde recordoplagen en over de hele wereld verschenen vertalingen.

Naast alle andere talenten beschikte Schweitzer over het vermogen te schrijven. In prachtige taal beschrijft hij zijn ervaringen, zijn inzichten en zijn gedrevenheid. Schweitzer weet in diezelfde taal op indrukwekkende manier de grootheid van Bach uit te drukken. Dirigent Barend Schuurman onderzocht Schweitzers visie op Bach en laat in zijn boek de lezer kennismaken met de werelden van beide 'grootmeesters'.

Omdat de visie van Schweitzer nog steeds actueel is wil Schuurman het Bachboek van Schweitzer opnieuw onder de aandacht brengen. Niet alleen van dirigenten en musici, maar ook van de luisteraar. Albert Schweitzer over Johann Sebastian Bach is dan ook bedoeld voor alle geïnteresseerde Bachliefhebbers.

Recensie/Quote

"Het is dit jaar een eeuw gele den dat het Bach-boek van Albert Schweitzer verscheen. De beroemde tweetalige musi cus, arts, theoloog en zende ling ontvouwde daarin een eigen en invloedrijke visie op Bachs werk. Reden voor musicus Barend Schuurman een studie te wijden aan de relatie van Bach en Schweitzer. Schuurman slaagt er uitste kend in bij de lezer een nieuwe belangstelling voor Schweitzer op te wekken. Hoewel diens benadering van Bach tamelijk intuïtief was, is hij later door onderzoek op menig punt in het gelijk gesteld (in andere ook weerlegd). Schuurman neemt uitgebreid de ruimte om Schweitzers visie te plaat sen in de muziekgeschiedenis. Bovendien laat hij zien dat op de achtergrond permanent een andere grote gestalte aanwezig is: Wagner! Schweitzers visie op Bach was sterk bepaald door zijn Wagnerverering. Volgens Schweitzer ging Bach de ver keerde kant op door in zijn cantates mee te gaan met de Italiaanse mode van dacapo aria's en recitatieven. Wagner zette dit een eeuw later recht met zijn doorgecomponeerde muziekdrama's. Een boeiende en competente verhandeling."

Details

EAN :9789076564708
Auteur: 
Uitgever :Skandalon Uitgeverij B.V.
Publicatiedatum :  31-10-2008
Formaat :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :220 mm
Breedte :143 mm
Dikte :20 mm
Gewicht :419 gr
Voorraad :Beschikbaar om te bestellen
Aantal bladzijden :170